Hlavná stránka arrow A   SK CZ
Potravinárska abeceda

A
Aarey - indiánsky syr Tlačiť
Polotvrdý indiánsky syr z bizónieho mlieka. Má ľahkú orechovú vôňu a obvykle sa predáva v malých bochníkoch.
 
Abalone - alias morské uško - mäkkýš Tlačiť
Druh  mäkkýša žijúceho v teplých morských vodách. Ide o sivohnedú mušľu v tvare uška a  veľkosti okolo 18 cm. Vnútro mušle tvorí väčšinou bielo smotanový sval, ktorý má mierne žuvaciu štruktúru.
 
Absint - alias absinth - bylinný likér Tlačiť
68% likér vyrábaný z mätového balzamu, yzopu, feniklu, anízu, palinového oleja a silného brandy. Má typickú zelenožltú farbu a vonia po škorici. Pre vysoký obsah alkoholu je vo väčšine krajinách jeho výroba zakázaná. A to tiež  pre toxické účinky paliny pravej.
 
Absinth - alias absint - bylinný likér Tlačiť
68% likér vyrábaný z mätového balzamu, yzopu, feniklu, anízu, palinového oleja a silného brandy. Má typickú zelenožltú farbu a vonia po škorici. Pre vysoký obsah alkoholu je vo väčšine krajinách jeho výroba zakázaná. A to tiež  pre toxické účinky paliny pravej.
 
Absolutný alkohol - 100% etylalkohol Tlačiť
100% čistý (klinicky čistý) etylalkohol. Väčšinou sa používa pre porovnanie obsahu alkoholu v nápojoch.
 
Abstinencia - abstinovanie Tlačiť
Zdržovanie sa pôžitkov a to nie len alkoholu. Väčšinou zo zdravotných, rozumových alebo etnických dôvodov.
 
Abyssinienský egreš - drobné ovocie z východnej Afriky Tlačiť
Druh drobného ovocia, ktoré rastie hlavne vo východnej Afrike. Má pomarančovou farbu, minimálne množstvo dužiny a chuťou pripomína marhule.
 
Acerola - alias barbadoská čerešňa - červené ovocie veľkosti čerešní Tlačiť
Lesklé ovocie, ktoré rastie na kríku Malpighia punicofolia v karibskej oblasti.
Plod obsahuje 3 semená, má mierne nakyslú dužinu a chuť podobnú malinám. Obsahuje asi 30 krát viacej vitamínu C ako citrón. Konzumuje sa čerstvá alebo konzervovaná.
 
Achar - alias relish - indická prísada Tlačiť
Pikantná korenená alebo sladká či slaná nakladaná prísada. Achardy sa pripravujú z palmových srdiečok, limetiek, ďatli, kvetných lístkov ruží, zázvoru a bambusových výhonkov. Tradične sa vyrábajú z cibule, tekvice, karfiolu a kaparov.
 
Acidofilné mlieko - mlieko obsahujúce kvasinku Tlačiť
Acidofilné mlieko obsahuje kvasinku (zdravú) Lactobacillus acidophilus. Tá sa živí laktózou a pritom vytvára kyselinu mliečnu. Mlieko je vhodné pre tých ľudí, ktorí neznášajú mliečny cukor.
 
Acidofilný syr - mäkký syr Tlačiť
Mäkký syr vyrábajúci sa v krajinách okolo Stredozemného mora. Vyrába sa z rovnakých  kvasiniek a mlieka ako acidofilné mlieko.
Syr je biely, krémový a má ostro nakyslú chuť.
 
<< Začiatok < Predošlá 1 2 3 4 5 6 Nasledujúca > Koniec >>

Zobrazujem 1 - 11 z 64


Top of Page
Vyrobil CBsoft, s.r.o
© 2021 Maximo-sk mrazené polotovary pre Fast Food
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.