Hlavná stránka arrow D   SK CZ
Potravinárska abeceda

D
Dacca - indický syr Tlačiť
Z kravského mlieka vyrábaný indický syr. Je ľahko lisovaný a polotvrdý. Veľmi často býva údený.
 
Dahorp - balkánsky pokrm Tlačiť
Ide o balkánsky dusený pokrm. Hlavnými surovinami je baranie mäso, ryža, cibuľa, papriky a bylinky s octom.
 
Daikon - alias rettiche - japonská reďkvička Tlačiť
Japonská reďkvička o priemere až 30 cm a dĺžky 20 cm. Používa sa na posypanie niektorých jedál, do niektorých omáčok, do čerstvých a nakladaných zeleninových zmesí.
Môže sa marinovať a podáva sa ako ozdobne nakrájaná alebo nastrúhaná ako ozdoba japonských jedál.
 
Daiquiri - koktail Tlačiť
Z rumu, limetkovej šťavy, cukru je miešaný koktail. Niekedy býva jeho súčasťou ovocné pyré. Zvyčajne jahody alebo ananás.
 
Daisies - miešané nápoje Tlačiť
Daisies patrí do skupiny miešaných nápojov, servírujeme ich vo veľkých pohároch na šumivé vína. Pre tieto nápoje nie sú predpísané žiadne špeciálne poháre, môžeme použiť i poháre na sekt. Najčastejšie používanými liehovinami sú rum, brandy alebo aromatické likéry.
 
Daisy - kategória miešaných nápojov Tlačiť
Ide o long drinky pre letné dni. Pripravujú sa v šejkru. Na 1 diel grenadiny sa pridajú 2 diely citrónovej šťavy a 4 - 8 dielov liehoviny. Takto pripravený základ sa zastriekne sódou.
 
Damietta - alias Domiati, Dumyat - syr Tlačiť
Pôvodne egyptský syr (teraz z krajín Stredného východu). Vyrába sa z plnotučného mlieka. Taktiež sa používa čiastočne zbierané kravské mlieko. Syr je naložený v soľnom roztoku.
Má jemnú hladkú štruktúru, bielu farbu a  jemnú slanú chuť. Nezrelý chutí kyslo.
 
Datle - exotické ovocie Tlačiť
Rovnako ako figy majú i datle svoj pôvod v Prednej Ázii v Mezopotámskej nížine. A rovnako ako o figách sa i o datliach píše v Biblii a Koráne ako o pokrmu múdrych a svätých. História datlí však siaha ešte ďalej. Pestujú sa už viac ako 5 tisíc rokov. Sú známe ako zásobáreň energie, preto boli odnepamäti hlavnou potravinou pre beduínov a púštne karavány. Zároveň boli cenné pre svoje afrodiziakálne účinky. Moslimovia dokonca datľovú palmu považujú za strom života.
Dnešnými najväčšími producentmi sú Maroko, Egypt, Irak, Španielsko ale i India a Kalifornia. Predovšetkým v arabskej kuchyni sú dennou súčasťou  pokrmov a zároveň i zaujímavým artiklom na vývoz.
Celý článok...
 
Dátum minimálnej trvanlivosti - alias minimálna trvanlivosť - vymedzujúca doba Tlačiť
Dátum vymedzujúci minimálnu dobu, počas ktorej si potravina zachováva svoje vlastnosti. Musia byť dodržané skladovacie podmienky. V takomto prípade je potravina zdravotne bezchybná.
 
Debabocho - japonský nôž Tlačiť
Debabocho je japonský nôž určený k  filetovaniu rýb.
Ide o stredne dlhý nôž, ktorý má veľmi dlhú špičku. Špeciálny je v tom, že má ostrie zabrúsené iba k jednej strane.
 
Degorgovať - odstránenie tekutín Tlačiť
Odstránenie nadmerného množstva vody zo zmesi zliatím alebo iným odvodnením.
 
<< Začiatok < Predošlá 1 2 3 Nasledujúca > Koniec >>

Zobrazujem 1 - 11 z 32


Top of Page
Vyrobil CBsoft, s.r.o
© 2021 Maximo-sk mrazené polotovary pre Fast Food
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.