Hlavná stránka arrow J   SK CZ
Potravinárska abeceda

J
Jačmeň - tradičná obilovina Tlačiť
Surovina pre svetlú múku na pečenie chleba. Je to jedna z najstarších poľnohospodárskych plodín. Má nízky obsah glutenu (lepku) a preto nie je dnes samostatne používaný na  pečenie chleba.
Dnes sa využíva ako hlavná surovina pri výrobe piva. Jačmenné perličky alebo tiež krúpy sú obľúbenou surovinou do polievkových vývarov a veľkého množstva sladkých i slaných pokrmov.
 
Jáhly - obilie pšenice siatej Tlačiť
Ide o šetrne olúpané a vyleštené obilie pšenice siatej. Majú optimálne výživové vlastnosti, sú veľmi chutné a ľahko stráviteľné a neobsahujú lepok.
Majú minerálne látky a vitamíny v celom zrne. Vhodné sú na prípravu polievok, sladkých a slaných kaší, rizota alebo pomazánok. Pred spotrebou sa musia nie len prebrať a vyprať, ale taktiež spariť, aby stratili nahorklú chuť.
 
Jalovica - neotelená krava Tlačiť
Jalovica je neotelená samica býka, ktorá je staršia 7 mesiacov.
 
Japonská želatína - alias agar-agar - prísada z červených morských rias Tlačiť
Potravinárska prísada získavaná z červených morských rias. Používa sa k ochuteniu, ako stabilizátor alebo zahusťovací prostriedok. Používa sa hlavne v ázijských sladkých kuchyniach.
 
Jarabinka - alias Jarzebiak - alkoholický nápoj Tlačiť
Jarabinka je obľúbená poľská liehovina. Ide o  destilát z bobulí jarabiny. Taktiež ju nájdeme pod názvom Jarzebiak alebo Cognac aux Sorbes.
Jarabinka sa u nás vyrába najčastejšie tzv. studenou cestou - maceráciou jarabín priamo v liehu; z hotovej jarabinovej šťavy.
Obsah alkoholu býva 35 - 40%. Obsah cukru sa veľmi líši. V niektorých značkách nájdeme iba 20 % cukru, v iných až 40 %.
Jarabinka má nažltlú farbu.
 
Jarzebiak - alias Jarabinka - alkoholický nápoj Tlačiť
Jarabinka je obľúbená poľská liehovina. Ide o  destilát z bobulí jarabiny. Taktiež ju nájdeme pod názvom Jarzebiak alebo Cognac aux Sorbes.
Jarabinka sa u nás vyrába najčastejšie tzv. studenou cestou - maceráciou jarabín priamo v liehu; z hotovej jarabinovej šťavy.
Obsah alkoholu býva 35 - 40%. Obsah cukru sa veľmi líši. V niektorých značkách nájdeme iba 20 % cukru, v iných až 40 %.
Jarabinka má nažltlú farbu.
 
Jasmínová ryža - druh ryže Tlačiť
Sample ImageJasmínová ryža je veľmi podobná ryži basmati, ale má veľmi lepivú štruktúru. Tato voňavá ryža sa používa najčastejšie v ázijskej kuchyni a pestuje sa v Thajsku. Okrem toho, že má žltohnedú farbu a ovsenú vôňu, znižuje hladinu cholesterolu.
Jasmínová ryža sa pre svoju aromatickú vôňu používa k príprave pilafu a šalátov.
 
Javorový sirup - obľúbený kanadský sirup Tlačiť
Sample ImageZískava sa narezaním kôry voľne rastúcich javorov. Pri následnom zahusťovaní sa znižuje obsah vitamínu, ale obsah minerálnych látok a stopových prvkov zostáva zachovaný.
Je veľmi sladký a v našich obchodoch aj celkom drahý, preto ho spotrebovávame len v malom množstve. Otvorený sirup skladujeme v chlade. Pokiaľ ho nezoženieme, nahrádzame ho medom.
 
Jedlé gaštany - semeno gaštanu Tlačiť
Sample ImageJedlé gaštany sú škrobnaté semená gaštanu s nízkym obsahom tuku. Naopak majú vysoký obsah vlákniny.
V kuchyni sa gaštany používajú často ako pečené, na výrobu pyré, ktoré sa pridáva do zmrzlín.
 
Jednohubky - alias kanapka - obložené plátky pečiva Tlačiť
Malé obložené plátky veky alebo chleba. Natierame ich pomazánkami alebo maslom, zdobíme údeninami, syrmi, zeleninou, ovocím, podľa fantázie a servírujeme ich ako chuťovky.
Pečivo môžeme najskôr spokojne opiecť.
 
Jiška - zahusťovacia zmes Tlačiť
Kašovitá zmes z hladkej múky a tuku alebo masla, ktorou sa zahusťujú pokrmy, zvyčajne omáčky a polievky.
 
<< Začiatok < Predošlá 1 2 Nasledujúca > Koniec >>

Zobrazujem 1 - 11 z 16


Top of Page
Vyrobil CBsoft, s.r.o
© 2021 Maximo-sk mrazené polotovary pre Fast Food
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.