Hlavná stránka arrow L   SK CZ
Potravinárska abeceda

L
Ladyfingers - alias cukrárske piškóty - piškóty Tlačiť
Podlhovasté piškóty podobné dámskym prstom. Používajú sa pri výrobe talianskych dezertov ako tiramisu alebo anglického dezertu triffle.
 
Laktóza - cukor Tlačiť
Mliečny cukor. Prirodzený disacharid obsiahnutý výlučne v mlieku. Výživovou hodnotou sa vyrovná repnému cukru. Je ľahko stráviteľný, ale nie tak sladký.
 
Lámanka - obilné krúpy Tlačiť
Lámanka sú drobné netriedené a zlomkové obilné krúpy.
 
Landírovanie - obaľovanie Tlačiť
Obaľovanie potravín slaninou.
 
Languette - mäsové rezy Tlačiť
Rezy zo sviečkovej.
 
Langusta - morský kôrovec Tlačiť
Langusta obecná patrí medzi kôrovce. Má článkované telo, klepetá i nohy. Telo sa skladá z troch hlavných častí: hlava, hruď, zadok
Langusta patrí k najmohutnejším kôrovcom a jej maximálna hmotnosť je až 8 kg. Pod pevným pancierom sa ukrýva mäso, ktoré je jedným z hlavných zdrojov potravy v prímorských oblastiach.
U nás patrí langusta k exotickým záležitostiam a stretneme sa s ňou na jedálnych lístkoch  luxusných reštaurácií.
 
Lanýž - podzemná huba Tlačiť
Rod podzemných húb s hľuzovitými plodnicami. Pestujú sa predovšetkým vo Francúzsku. Všetkými labužníkmi najviac oslavovaná huba.
Rozlišujeme lanýže biele - piemontské a čierne - perigorské. Čierne lanýže sú najvyhľadávanejšie.
 
Lanýžova hmota - sladké hmoty s obsahom lanýža Tlačiť
Patrí k najjemnejším cukrárskym hmotám. Základom je čokoládová alebo kakaová hmota s maslom alebo tukom s prídavkom alkoholu alebo cukru a lanýžov. Konzistencia môže byť rôznorodá. Často býva náplňou čokoládových cukríkov.
 
Laos - alias lengkuas - druh zázvoru Tlačiť
Druh - indonézskeho zázvoru. Má výraznejšiu chuť ako klasický zázvor obecný. Pokrmom dodáva väčšiu exotickú chuť a vôňu.
 
Laos bubuk - korenie Tlačiť
Koreniaca zmes, kde hlavnou zložkou je prášok indonézskeho zázvoru.
 
Lapša - rezance Tlačiť
Ruské vlasové rezance. Lapša taktiež znamená slepačiu polievku s rezancami.
 
<< Začiatok < Predošlá 1 2 3 4 Nasledujúca > Koniec >>

Zobrazujem 1 - 11 z 44


Top of Page
Vyrobil CBsoft, s.r.o
© 2021 Maximo-sk mrazené polotovary pre Fast Food
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.