Hlavná stránka arrow N   SK CZ
Potravinárska abeceda

N
Náhradné sladidlo - látky so sladkou chuťou Tlačiť
Sú látky, ktoré dávajú potravinám sladkú chuť, ale pritom nepatria medzi cukry - monosacharidy a disacharidy.
 
Nakladanie - alias macerovanie - proces mäknutia Tlačiť
Nakladanie je proces nasiaknutia kvapaliny do potraviny (konzervacie), aby potravina zmäkla a bola ochutená inou aromatickou chuťou - zložkou.
Tento proces sa využíva hlavne u zeleniny a ovocia.
 
Nálev - roztok Tlačiť
Nálevom môžeme označiť vodu, vodný roztok so soľou, roztoky potravinárskych kyselín s vodou, roztoky vody s cukrom alebo umelými sladidlami, ovocné alebo zeleninové šťavy.
Nálev však nie je základná potravina. Iba ju doplňuje a upravuje.
 
Nam Pla - alias rybacia omáčka - ázijská omáčka Tlačiť
Rybacia omáčka je tradičné dochucovadlo juhovýchodnej Ázie. V Japonsku sa jej hovorí Shottsuru, v Thajsku Nam Pla, na Filipínách Patis a vo Vietname Nuoc Nam.
Rybacia omáčka sa pripravuje fermentacií čerstvých ančovičiek alebo sardelek a tiež soli. Všetko sa naloží do drevených sudov a nechá sa fermentovat. Potom sa všetko vystaví na slnko. Proces trvá veľa mesiacov. Hotová rybacia omáčka je tekutina zlatej farby a veľmi štipľavej vône.
Celý článok...
 
Nashi - exotické ovocie Tlačiť
Domovom tohoto ovocia je Japonsko a hovorí sa mu tiež japonská hruška alebo jablkohruška. Sú to plody so svetlou dužinou, ktoré naozaj pripomínajú vzhľadom hrušku a chutia veľmi sladko ako krehké jablko.
Nashi sa môže konzumovať ako stolné ovocie(jablko, hruška). Jeho šupka je jedlá, ale je potrebné ju dôkladne umyť, plod rozkrojiť a zbaviť jadier. Môžete ho tiež pridať do šalátov alebo ho použiť na múčniky a sladké pokrmy.
Hrušky Nashi sa obvykle predávajú jednotlivo zabalené, pretože sú veľmi citlivé na omakanie a tlak.
 
Natto - fermentované sójové boby Tlačiť
Sú fermentované uvarené sójové boby. Vďaka fermentačnému procesu sa u nich rozkladajú zložité bielkoviny a potom je natto ľahko stráviteľnejší než samotné sójové boby. Má významné zdravotne prospešné účinky spôsobené fermentačnými baktériami. Jeho povrch je slizký so syrovou štruktúrou.
 
Nektár - šťava z kvetov Tlačiť
Nektár je sladká šťava, ktorú vylučujú kvety. V kuchyniach sa používa až po získaní extrakcií vodnou parou alebo etylalkoholom.
 
Nori - morská riasa Tlačiť
Riasa nori patrí medzi najrozšírenejšie riasy. Vďaka jej vynikajúcej chuti je často používaná k výrobe tradičného japonského suši, ale tiež k dochucovaniu a zdobeniu japonských jedál.
Pestovanie Nori je zložitý proces,ktorý si vyžaduje značnú vedomosť, kvalitnú sadbu, správnu teplotu, neznečistené prostredie, správne načasovanie sadby a zberu. Nori sa zbiera ručne a suší sa na slnku na tenkých listoch papiera. Väčšinou sa nori kupuje sušená a zlisovaná do tenkých plátkov. Nori môžeme tiež použiť pri varení strukovín, polievok alebo vegetariánskych jedál, pretože riasa zvýrazňuje chuť.
Celý článok...
 
Nugát - cukrárska hmota z orieškov Tlačiť
Cukrárska hmota vytvorená z najrôznejších orieškov a hlavne čokolády, doplnená ďalšími zložkami.
Vyrába sa v súvislej vrstve. Po vychladnutí sa krája na charakteristické kocky. Podľa prísad či stupňa praženia môže byť svetlý alebo tmavý nugát. Nugát sa tiež využíva ako náplň do dezertov, čokolád alebo múčnikov.
 
Nuoc Nam - alias rybacia omáčka - ázijská omáčka Tlačiť
Rybacia omáčka je tradičné dochucovadlo juhovýchodnej Ázie. V Japonsku sa jej hovorí Shottsuru, v Thajsku Nam Pla, na Filipínách Patis a vo Vietname Nuoc Nam.
Rybacia omáčka sa pripravuje fermentacií čerstvých ančovičiek alebo sardelek a tiež soli. Všetko sa naloží do drevených sudov a nechá sa fermentovat. Potom sa všetko vystaví na slnko. Proces trvá veľa mesiacov. Hotová rybacia omáčka je tekutina zlatej farby a veľmi štipľavej vône.
Rybacia omáčka sa často používa ako základné dochucovadlo všetkých jedál. Nájdeme ju v pokrmoch nie len mäsitých, ale i z morských potvoriek, omáčkach, zeleninových jedlách a často sa podáva aj ako studená omáčka.
Celý článok...
 


Top of Page
Vyrobil CBsoft, s.r.o
© 2021 Maximo-sk mrazené polotovary pre Fast Food
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.