Hlavná stránka arrow O   SK CZ
Potravinárska abeceda

O
Oáza - alkoholický drink Tlačiť
Oáza je veľmi obľúbený alkoholický koktail z Becherovky.
Oáza sa pripravuje z polovice limetky, ktorú dôkladne umyjeme a nakrájame na pol mesiačiky. Limetku zmiešame s rozdrveným ľadom a vsypeme do pohára. Do pohára prilejeme 6 cl Becherovky a dolejeme malinovkou.
 
Oblátky - pekárenský/cukrárenský výrobok Tlačiť
Oblátky sa získavajú upečením tenkej vrstvy cesta alebo inej podobnej hmoty priamo vo formách.
Upečené oblátky sa potom plnia alebo sa predávajú tiež bez plnky.
 
Ochladzovanie - proces prerušenia varenia Tlačiť
Ide o ochladzovanie pod studenou tečúcou vodou alebo o ponorenie do ľadovej vody a to za účelom prerušenia varenia potraviny.
 
Ochucovadlo - výrobok určený k ochuteniu potravín Tlačiť
Ochucovadlo je výrobok pre zvýraznenie chuti potravín alebo jedál. Ide predovšetkým o zmes z bielkovín,zmes z výťažku korenia alebo extraktov a látok zvýrazňujúcich chuť.
 
Okara - zvyšok pri výrobe sójového mlieka Tlačiť
Drť sójových bobúľ vznikajúcich pri výrobe sójového mlieka.
Okara sa môže piecť a chutí podobne ako kokosové orechy. Môžeme ju pridávať ako vlákninu do koláčov alebo iného sladkého pečiva rovnako ako do klobás. Dá sa kúpiť v obchodoch so zdravou výživou.
 
Olej z kukuričných klíčkov - alias kukuričný olej - olej získavaný výhradne z kukuričných klíčkov Tlačiť
Svetlo žltý olej, skoro bez chuti a vône. Väčšinou sa predávajú oleje rafinované. Tento olej sa dá lisovať za studena. Vhodný je k smaženiu a používa sa pri výrobe tukov. Ľudia,ktorý držia diétu, by ho mali vyhľadávať.
 
Oliva - plod olivovníka Tlačiť
Olivy sa zbierajú mierne nedozreté. Ide o svetovo obľúbenú pochúťku. Olivy sa obvykle predávajú plnené paprikou, ančovičkami alebo mandľami.
Okrem zelených olív sú ešte olivy čierne, ktoré sa zbierajú jedine úplne dozreté. Z olív sa lisuje známi olivový olej.
 
Olivový olej - olej lisovaný z plodov olivovníka Tlačiť
Olivový olej má širokú paletu chutí, ktorá záleží na tom, či je olej lisovaný za studena alebo rafinovaný a z ktorej oblasti pochádza. Najvýraznejšiu chuť má extra panenský olej (Extra virgin), ktorý sa lisuje za studena. Oleje sa používajú do šalátov, k duseniu, pečeniu, vyprážaniu.
 
Omáčka Bohemia - druh bešamelovej omáčky Tlačiť
Základ tejto omáčky tvorí bešamelová omáčka. Je ako tradičná omáčka ochutená strúhaným muškátovým orieškom. Naviac je ochutená bielim vínom. Ako vložka sa používa šunka alebo šalotka.
Radí sa medzi teplé bešamelové omáčky. Tuto omáčku používame predovšetkým miesto bežných omáčok k restovaným mäsám.
 
Omeleta - "placka" z rozšľahaných vajec Tlačiť
Omeleta je z rozšľahaných vajec. Klasická omeleta sa zvoľna smaží na masle  z jednej strany. Z jednej strany má byť chrumkavá a z druhej strany jemne vláčna.
Omeleta sa dá ochutiť a vylepšiť čímkoľvek od byliniek, syrov až k šunke a údeninám.
 
Omrzliny - škvrny z mrazu Tlačiť
Vysušené miesta odlišnej farby na potravinách, ktoré sú spôsobené dlhodobým skladovaním v mrazničke, ktoré viedlo k dehydratácií. Vznikajú tiež zlým zabalením potravín.
 
<< Začiatok < Predošlá 1 2 Nasledujúca > Koniec >>

Zobrazujem 1 - 11 z 16


Top of Page
Vyrobil CBsoft, s.r.o
© 2021 Maximo-sk mrazené polotovary pre Fast Food
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.