Hlavná stránka arrow R   SK CZ
Potravinárska abeceda

R
Palmový olej - výrobok z plodov palmy olejnej Tlačiť
Často sa zamieňa za tuk z palmových semien. Palmový olej lisovaný za studena neexistuje. Plody sa sterilizujú, varia a v lisoch sa oddeľuje olej od zbytkov plodov. Olej má neutrálnu chuť. Obsahuje veľké množstvo vitamínu E a prírodných karoténov. Znáša vysoké teploty. Je vhodný i na fritovanie a pečenie.
 
Papája - exotické ovocie Tlačiť
Toto ovocie má tvar hrušky zelenožltej farby, s tenkou šupkou. Má lososovo ružovú až oranžovo žltú farbu dužiny. Ta je mäkká, šťavnatá a nádherne vonia po čerstvých marhuliach. Jadierka vo vnútri nie sú jedlé! Jeme samotnú oranžovú dreň. Chceme si zvýrazniť chuť, pokvapkáme ju citrónom. Papája je vynikajúca do ovocných šalátov a podporuje látkovú výmenu.
 
Pappardelle - talianske cestoviny Tlačiť
Sample ImageDo kĺba stočené asi 1 cm široké rezance. Sú podobné ako toskánske fetuccine. Mávajú hladký alebo zvlnený okraj.
 
Para orechy - druh orechov Tlačiť

Sample ImagePara orechy sa väčšinou predávajú lúpané, pretože majú veľmi tvrdú škrupinu. Pre vysoký obsah tuku veľmi rýchlo žlknú. Orechy para dostali svoje meno po spolkovom brazílskom štáte Para. Rastú na tropickom vysokom strome. Plodom je veľká guľatá tobolka,ktorá váži až 2 kg. Vo vnútri sú uložené dva rady semien podobné ako mesiačiky v pomaranči – sú to para orechy.Obsahujú asi 60% tuku, vitamíny B1, B2, B3, horčík, draslík, fosfor a zinok. Doporučujú sa hlavne pri nervovom vyčerpáni a duševnej slabosti. Mierne nadúvajú. Pridávajú sa do cukrovín, tort a vyrába sa z nich veľmi kvalitný olej.

 

 

 
Parmazán / parmezán - alias Parmigiano - taliansky syr Tlačiť
Taliansky tvrdý syr, ktorý vyžaduje dlhú dobu zrenia. Minimum je 2 roky, ale väčšinou sa jedná o 3 roky. Syr je nízkotučný a obsahuje 32% tuku v sušine. Jedná sa o jeden z najtvrdších syrov.
Používa sa na strúhanie na cestoviny, na pizzu, do rôznych omáčok a zapekaných jedál.
 
Parmigiano - alias parmazán / parmezán - taliansky syr Tlačiť
Taliansky tvrdý syr, ktorý vyžaduje dlhú dobu zrenia. Minimum je 2 roky, ale väčšinou sa jedná o 3 roky. Syr je nízkotučný a obsahuje 32% tuku v sušine. Jedná sa o jeden z najtvrdších syrov.
Používa sa na strúhanie na cestoviny, na pizzu, do rôznych omáčok a zapekaných jedál.
 
Pasírovanie - roztlačenie potravín Tlačiť
Ide o proces roztlačenia potravín alebo pokrmov cez sitko, alebo rozmixovaním za účelom zbavenia nežiadúcich šupiek alebo väčších kúskov surovín. Väčšinou sa prevádza pri omáčkach alebo polievkach.
 
Passata - paradajkový pretlak Tlačiť
Paradajkový pretlak je hustá omáčka z pasírovaných paradajok, ktoré sa používajú k dochuteniu talianskych jedál a pizze.
 
Pasterizácia - proces ošetrenia mlieka Tlačiť
Proces tepelného ošetrenia mlieka alebo mliečnych výrobkov zahriatím. Minimálna teplota je 71,7 °C a to po dobu minimálne 15 sekúnd.
 
Pastis - aromatický likér Tlačiť
Je číry, silne aromatický likér, ktorý ako aperitív je veľmi populárny na juhu Francúzska. Obyčajne sa mieša s vodou, ktorá ho zakalí do biela.
 
Patis - alias rybacia omáčka - ázijská omáčka Tlačiť
Rybacia omáčka je tradičné dochucovadlo juhovýchodnej Ázie. V Japonsku sa jej hovorí Shottsuru, v Thajsku Nam Pla, na Filipínách Patis a vo Vietname Nuoc Nam.
Rybacia omáčka sa pripravuje fermentáciou čerstvých ančovičiek alebo sardeliek a tiež soli. Všetko sa naloží do drevených sudov a nechá sa fermetovat. Potom sa všetko vystaví na slnko. Proces trvá veľa mesiacov. Hotová rybacia omáčka je tekutina zlatej farby a veľmi štipľavej vône.
Celý článok...
 
<< Začiatok < Predošlá 1 2 3 4 5 Nasledujúca > Koniec >>

Zobrazujem 1 - 11 z 45


Top of Page
Vyrobil CBsoft, s.r.o
© 2021 Maximo-sk mrazené polotovary pre Fast Food
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.