Hlavná stránka arrow S   SK CZ
Potravinárska abeceda

S
Sacharín - alias cukerín - umelý cukor Tlačiť
Ide o najstaršie syntetické sladidlo. Bolo objavené v roku 1879. Je 300 až 500 krát sladšie ako cukor sacharóza.
V potravinárstve sa používa jeho lepšie rozpustná sodná soľ - sacharín sodný označovaný kódom E954. Nemajú výživnú hodnotu a len nahradzujú cukor ako požívatinu, nie však ako potravinu. V tele je pomerne neškodný, zväčšej časti prechádza tráviacim ústrojenstvom nezmenený.
 
Sacharóza - prírodný cukor Tlačiť
Cukor z cukrovej trstiny alebo repky. Je to biela kryštalická látka sladkej chuti, ktorá je dobre rozpustná vo vode. Je to disacharid skladajúci sa z D-glukózy D-fruktózy.
Je obsiahnutá v mnohých plodoch a šťavách rastlín najviac v cukrovej trstine.
 
Sadlo - živočíšny tuk Tlačiť
Všetci  vieme, že sadlo je hlavným predstaviteľom živočíšneho tuku. Je biele mazľavé a tuhej štruktúry.
Kúpiť si môžme vyškvarené sadlo - už priamo v tégliku alebo vaničke, ale taktiež nevyškvarené sadlo, ktoré si môžeme doma sami vyškvariť.
 
Sake - japonské víno Tlačiť
Známe japonské ryžové víno. V malých množstvách sa používa do  japonských jedál.
 
Salnitr - dusičnan Tlačiť
Alkalický dusičnan. Väčšinou draselný. Používa sa pri potravinárskom nakladaní mäsa.
 
Salnytr - alias ledek - dusičnan Tlačiť
Alkalický dusičnan. Väčšinou draselný. Používa sa pri potravinárskom nakladaní mäsa.
 
Sandwiches - sendvič Tlačiť
Finger food sú tiež všetky sendviče, ktoré svojej popularite vďačia lordovi Sandvičovi - plným menom First Earl of Sandvich (1781-1792).
Tento anglický šľachtic bol vynálezcom sendvičov, ktoré vlastne boli predchodcami všetkých ďalších finger foods.
Začalo to tím, keď si hrabie Sandvich, vášnivý kartár, ktorý nechcel byť pri hraní kariet ničím vyrušovaný, ani jedlom, nechal si podávať mäso a iné potraviny medzi dva krajce chleba tak, aby mohol v jednej ruke držať karty a druhou jedlo.
Hoci si sendviče vo svete dnes už získali taký rešpekt, že sa objavujú na jedálnych lístkoch aj vo veľmi drahých reštauráciach (aspoň do poobedia), v gastronomickom slede jedál uvádzanom v našich kuchárskych učebniciach sa skoro nikde neobjavujú.
Celý článok...
 
Sangarees Tlačiť
Ide o  tropické špeciality vyrábané zo sladeného alkoholu alebo piva, ktoré podávame studenej alebo naopak horúce.
Pred podávaním sa na ne strúha muškátový oriešok.
 
Sardinka - alias agoni - sladkovodná ryba Tlačiť
Malá sladkovodná ryba. Pripravuje sa na oleji, potom sa marinuje v octe a tymiane. Nakoniec sa solí a suší. Vonia príjemne po dyme.
 
Schwarzwurst - alias Blutwurst - nemecká jaternica Tlačiť
Blutwurst (Schwarzwurst) je ako naša jaternica, lenže nemecká. Blutwurst sa vyrába z bravčového mäsa, typického korenia a bravčovej  krvi.
Jaternica má typicky krvavú až hnedú farbu. Upravuje sa podobne ako naše jaternice - varením, pečením, údením alebo vyprážaním.
 
Sekvestranty - vytvárajú komplexy s kovmi Tlačiť
Sú látky, ktoré vytvárajú chemické komplexy s kovmi.
 
<< Začiatok < Predošlá 1 2 3 4 Nasledujúca > Koniec >>

Zobrazujem 1 - 11 z 42


Top of Page
Vyrobil CBsoft, s.r.o
© 2021 Maximo-sk mrazené polotovary pre Fast Food
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.