Hlavná stránka arrow S   SK CZ
Potravinárska abeceda

S
Sezam - alias sezamové semienko - jednoročná rastlina Tlačiť
Sezam je jednoročná bylina dosahujúca výšky 80 až 200 cm, porastená jemnými chĺpkami. Kvitne bielo až ružovo.
Pochádza z oblasti Eufratu a je považovaný za najstaršie korenie na svete. Dnes sa pestuje takmer vo všetkých teplých oblastiach po celom svete. Najviac je pestovaný predovšetkým v Indii, Číne, Sudáne, Barme a Mexiku.
Sezamové semienka obsahujú až 60% oleja, ktorý je veľmi zdravý a prospešný. Semená okrem toho obsahujú taktiež bielkoviny, sacharidy a vlákninu.
 
Sezamové semienko - alias sezam - jednoročná rastlina Tlačiť
Sezam je jednoročná bylina dosahujúca výšky 80 až 200 cm, porastená jemnými chĺpkami. Kvitne bielo až ružovo.
Pochádza z oblasti Eufratu a je považovaný za najstaršie korenie na svete. Dnes sa pestuje takmer vo všetkých teplých oblastiach po celom svete. Najviac je pestovaný predovšetkým v Indii, Číne, Sudáne, Barme a Mexiku.
Sezamové semienka obsahujú až 60% oleja, ktorý je veľmi zdravý a prospešný. Semená okrem toho obsahujú taktiež bielkoviny, sacharidy a vlákninu.
 
Shottsuru - alias rybacia omáčka - ázijská omáčka Tlačiť
Rybacia omáčka je tradičné dochucovadlo juhovýchodnej Ázie. V Japonsku sa jej hovorí Shottsuru, v Thajsku Nam Pla, na Filipínach Patis a napríklad vo Vietname Nuoc Nam.
Rybia omáčka sa pripravuje fermentáciou čerstvých ančovičiek alebo sardelek a taktiež soli. Všetko sa naloží do drevených sudov a nechá sa fermentovať. Potom sa všetko vystaví slnečným lúčom. Proces trvá veľa mesiacov. Hotová rybia omáčka je tekutina zlatistej farby a veľmi pálivej vône.
Rybia omáčka sa používa veľakrát ako  základné dochucovadlo všetkých jedál.
Celý článok...
 
Sikana - alias cassabanana - ovocie Tlačiť
Cassabanana (sikana alebo  muškátová uhorka )je ovocie z rastliny Sicana odorifera, ktorá rastie v Strednej Amerike.
Cassabanana je veľmi podobná tučnej a veľkej uhorke s výnimočne hladkou a lesklou šupkou. Tá môže byť až čierna, purpurová alebo červená. Požívateľná dužina má naopak farbu žltú až ľahko oranžovú a melónovú vôňu  aj  chuť.
Cassabananu môžeme konzumovať ako obyčajné ovocie. Dá sa z nej pripraviť i džem alebo sa môže pridať do sladkých i slaných pokrmov.
 
Sirup - koncentrovaný roztok Tlačiť
Ide  o koncentrovaný roztok cukru a vodu s ovocnou príchuťou. Sirupy sa používajú na varenie, do miešaných nápojov a do múčnikov v sladkej kuchyni.
 
Sklo - anorganický materiál Tlačiť
Sklo vzniká pri veľmi vysokých teplotách celkovým roztavením surovín na jednoliatu "kvapalinu". Tá sa následne vytvaruje do požadovaného tvaru a ochladí do stavu, bez toho, aby došlo ku kryštalizácii.
Sklo patrí k najpoužívanejšiemu  kuchynskému riadu a tiež sa využíva pri nákupe a uskladňovaní  tekutín - nápojov.
 
Sklokeramika - anorganický materiál Tlačiť
Sklokeramika sa vyrába rovnakým spôsobom ako sklo. Obsahuje však iné suroviny a v tuhom stave vzniká určitý podiel kryštálov.
Sklokeramika sa začína dostávať do popredia predovšetkým kvôli jednoduchosti zapekania pokrmov, ale tiež pretože je sympatickejšia ako obyčajné sklo.
 
Slanina - výrobok z bravčového mäsa Tlačiť
Slanina sa vyrába prevažne z bravčového bôčiku, stehna alebo chrbta. Dá sa naložiť alebo údiť.
Dobrá slanina je pevná, nie veľmi mastná, chutí po mäse a po soli chutí na koniec. Slanina sa výborne hodí v kombinácii so sušenými slivkami.
 
Sleď - ryba Tlačiť
Táto morská ryba sa vyskytuje vo vodách Atlantického oceánu. Je to najrozšírenejší druh ryby na zemi, žijúcich  v moriach.
Sleď dorastá priemernej dĺžky 45 cm a jeho mäso je zdravé a dá sa upravovať na rôzne spôsoby. Priemerná hmotnosť jednej ryby je 0,5 kg.
 
Slepé pečenie - predpekanie Tlačiť
Koláče a zákusky z krehkého cesta musíme predpiecť  naslepo bez plnky, aby sa cesto nerozmočilo. Cesto sa dá do formy, vyloží sa papierom na pečenie. Dno je  potom pekné rovné.
 
Sling - miešané nápoje Tlačiť
Slingy sú podobné Collinsom. V guľatom pohári rozpustíme 3 lyžičky cukru v troche vody, pridáme ľad, 2 lyžičky sirupu Grenadine, 2 cl citrónovej šťavy a dolejeme vodou, minerálkou alebo tonikom.
 
<< Začiatok < Predošlá 1 2 3 4 Nasledujúca > Koniec >>

Zobrazujem 12 - 22 z 42


Top of Page
Vyrobil CBsoft, s.r.o
© 2021 Maximo-sk mrazené polotovary pre Fast Food
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.