Hlavná stránka arrow T   SK CZ
Potravinárska abeceda

T
Tacos - malé mexické tortilly Tlačiť
Tacos je možné si kúpiť v Mexiku kdekoľvek a kedykoľvek. Sú to malé (o priemere 10 cm) múčne alebo kukuričné tortilly naplnené rôznymi plnkami, zavinuté a niekedy prepichnuté špáradlom. Môžu byť len napoly prehnuté a naplnené.
Často sa vyprážajú a tým získavajú miskovitý tvar.
 
Tagliatelle - talianske cestoviny Tlačiť
Sample ImageIde o širšie dlhé rezance zatočené do závitkov – hniezd.
 
Tahini - sezamová pasta Tlačiť
Pasta vyrobená zo 100% pomletých sezamových semiačok, podobne ako je napríklad maslo z burských orieškov. Používa sa ako pomazánka na sendviče, alebo je miešaná s rozličnými zeleninami ako napr. s cesnakom, cibuľou a korenená čiernym korením. Používa sa na prípravu rôznych dresingov na šaláty.
 
Taleggio - syr Tlačiť
Syr krémovej konzistencie, veľmi mäkký, jemný a má oranžovú kôru, ktorá vzniká vďaka dozrievaniu v slanom kúpeli. Používa sa na zapekanie pokrmov.
 
Tamarilo - exotické ovocie Tlačiť
Tamarilo je kríkove ovocie. Plody sú dlhé asi 9 cm. Šupka je tenká, hladká a červená. Vzhľadom pripomína rajské jabĺčko. Existujú tiež druhy so žltohnedou alebo iba žltou šupkou. Dužina je žltá až červenkastá. Plod mäkne smerom do stredu. Jadrá sú jedlé a sú obalené "rôsolom". U zrelého plodu je dužina trpkosladkej chuti a nezrelé plody sú silno horké a takmer nepožívateľné.
Celý článok...
 
Tandoori Másala - indická koreniaca zmes Tlačiť
Mierne ostrá, indická koreniaca zmes, ktorá sa používa na pečenie hydiny na ražni a iných druhov mäsa. Obsahuje koriander, rímsku rascu, zázvor, cesnak, chilli, soľ (5 %).
 
Tapas - chuťovky Tlačiť

Sample ImageTapas bar                                                                                                                                                         

Tapas sa prekladajú ako pokrievky alebo "malé tanieriky s malými vecami" alebo "tanieriky s chuťovkami", ktoré sa podávajú pred obedom alebo pred večerou spolu s pohárikom sherry, vína alebo oroseného pohára piva.Sample Image U nás sa s nimi ešte tak často nestretávame. Tapas majú pôvod v španielskom slovese tapar, "pokrývať." Hovorí sa, že vznikli v Španielsku zo zvyku prikrývať nápoje v reštauráciach a baroch krajcom chleba alebo malým tanierikom s niekoľkými chuťovkami, pretože aby muchy, ktorých bolo všade plno, nepadali do nápojov. Tieto pikantné a väčšinou slané "jednohubky", povzbudzovali zároveň hostí k pitiu. Táto obľuba sa preniesla nie len do Francúzska a do Mexika ale i do Ameriky, kde ich niektoré bary podávajú zdarma počas "Happy Hour" alebo pri cocktail parties. 
 

Celý článok...
 
Tatarka - alias Tatárska omáčka - pochutina Tlačiť
Tatárska omáčka sa skutočne nazýva podľa Tatárov, ktorý sa usídlili v Mongolsku. Nie je to však tradičný mongolský recept. Omáčky pripravené z vajec, oleja, octu a korenia, ktoré sa používali k dochucovaniu mäsa a rýb, sa začali využívať v stredoveku. Mnohé pochádzali z kuchárskeho umenia starých Rímanov.
Bez dostatočného množstva tatárskej omáčky nemôže svoju činnosť vykonávať žiadna fast food reštaurácia. Ani pri letnom grilovaní by to bez tatarky nebolo ono. Ročne sa len u nás nakúpi cez 14 tisíc ton majonéz a tatariek. V poslednej dobe sa stále viac používajú k rybám.
Celý článok...
 
Tatárska omáčka - alias tatarka - pochutina Tlačiť
Tatárska omáčka sa skutočne nazýva podľa Tatárov, ktorý sa usídlili v Mongolsku. Nie je to však tradičný mongolský recept. Omáčky pripravené z vajec, oleja, octu a korenia, ktoré sa používali k dochucovaniu mäsa a rýb, sa začali využívať v stredoveku. Mnohé pochádzali z kuchárskeho umenia starých Rímanov.
Bez dostatočného množstva tatárskej omáčky nemôže svoju činnosť vykonávať žiadna fast food reštaurácia. Ani pri letnom grilovaní by to bez tatarky nebolo ono. Ročne sa len u nás nakúpi cez 14 tisíc ton majonéz a tatariek. V poslednej dobe sa stále viac používajú k rybám.
 
Tavený syr - tepelne upravený syr Tlačiť
Syr, ktorý bol tepelne upravený za pomoci taviacich solí.
Nie je prírodní syr. Pri jeho výrobe sa prírodný syr zbaví kôry, pomelie sa, pridajú sa taviace soli a potom sa syr zahrieva pokiaľ sa neroztaví na krémovitú hmotu. Soľ zabraňuje tomu, aby sa syrová hmota a voda pri zahrievaní oddelili od seba.
 
Taviace soli - menia vlastnosti proteínov Tlačiť
Sú to soli, ktoré menia vlastnosti proteínov pri výrobe tavených syrov za účelom zabránenia oddeľovaniu tukov.
 
<< Začiatok < Predošlá 1 2 3 Nasledujúca > Koniec >>

Zobrazujem 1 - 11 z 24


Top of Page
Vyrobil CBsoft, s.r.o
© 2021 Maximo-sk mrazené polotovary pre Fast Food
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.