Hlavná stránka arrow V   SK CZ
Potravinárska abeceda

V
Vegánstvo - forma vegetariánstva Tlačiť
Radikálnejšia forma vegetariánstva, pri ktorej sa nekonzumujú žiadne živočíšne produkty - ani mliečne výrobky a vajcia. Chýbajúce bielkoviny sú v jedálničku nahradené rastlinnými produktami napr. sójou. Okrem uvedeného obmedzenia v zostave stravy vegáni odmietajú akékoľvek výrobky a odevy zo zvierat aj lieky živočíšneho pôvodu.
 
Vegetariánstvo - spôsob stravovania Tlačiť
Ide o spôsob stravovania, pri ktorom sa zo stravy vylučuje akékoľvek mäso, mlieko, mliečne výrobky a vajcia.
Sú tu však aj ďalšie odchýlky: lakto-ovo-vegetariáni, ich strava je zložená z potravín rastlinného pôvodu, ale pripúšťa sa mlieko, mliečne výrobky a vajcia, ďalej podskupiny ako sú lakto-vegetariáni, ktorí prijímajú mlieko, ale nie vajcia, ovo-vegetariáni, ktorí  jedia vajcia, ale nekonzumujú mlieko ani mliečne výrobky.
Môžme tu ale nájsť pesco-vegetariánov, ktorí jedia ryby a pulo-vegetariánov, ktorí jedia kuracie mäso.
 
Vegga vajcia - vajcia zo zdravej výživy Tlačiť
Vajcia, ktoré obsahujú mastné kyseliny DHA. Sú obohatené o vitamín E (6 až 10x viac ako bežné vajcia) a jód.
Tieto vajcia pôsobia preventívne proti infarktu, môžu si ich dopriať konzumenti i s vysokou hladinou cholesterolu v krvi. Pri výrobe týchto vajec sa veľký dôraz kladie na odbúranie stresu u chovných sliepok, ktoré sú vyživované špeciálnou kŕmnou zmesou. Jedno vajce VEGGA nahradí vo výžive vraj asi 150 g morskej ryby.
 
Veľkooký karas - alias akule - ryba Tlačiť
Ryba žijúca v okolí Havajských ostrovov.
 
Velut - polievka Tlačiť
Krémová polievka pripravená z masla, múky, mlieka a vývaru.
 
Veluté - omáčky zo svetlej zápražka Tlačiť
Veluté sú biele krémové omáčky zo svetlej zápražky. Často sa chybne označujú za bešamelové omáčky vďaka rovnakému základnému postupu.
Základom týchto omáčok je zápražka z masla a svetlej múky. Základ sa následne riedi vývarom, prevarí a zjemní žĺtkami a smotanou.
Podľa druhu použitého vývaru rozlišujeme omáčky na rybie veluté, hydinové veluté, hovädzie veluté či zeleninové veluté.
Celý článok...
 
Vermicelli - rezance Tlačiť
Ide o veľmi tenké až priesvitné rezance. Väčšinou sa používajú ako závarka do polievok.
 
Víno - alkoholický nápoj Tlačiť
Alkoholický nápoj, ktorý vyberáme k jedlu vždy podľa ukazovateľov na etikete.
"Lepšie" víno má na etikete uvedenú odrodu, výrobcu a ročník. Ďalej si všímame ďalšie údaje ako je prívlastok, suchosť a obsah alkoholu.
 
Vláknina - zložka potravín Tlačiť
Vlákniny sú rastlinné a živočíšne zložky potraviny - enzýmy tráviaceho ústrojenstva.
Majú blahodárne účinky práve na naše tráviace ústrojenstvo. Ľudia, ktorí ich konzumujú pravidelne, nemajú problémy s črevami a zápchou.
 
Vlašské orechy - druh orechov Tlačiť
Sample ImageSú to plody orecha kráľovského. Orechy sú veľmi bohaté na zinok, draslík, vitamíny skupiny B a E. Zrelé sa konzumujú priamo, strúhajú sa alebo melú do cukroviniek, pečiva, šalátov atď. Sú vhodné aj do mäsových pokrmov.
 
Vločky - obilný výrobok Tlačiť
Vyrábajú sa z vyčistených a olúpaných obilných zŕn. Získavajú sa ich stlačovaním alebo priečnym rezaním.
 
<< Začiatok < Predošlá 1 2 Nasledujúca > Koniec >>

Zobrazujem 1 - 11 z 15


Top of Page
Vyrobil CBsoft, s.r.o
© 2021 Maximo-sk mrazené polotovary pre Fast Food
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.