Hlavná stránka arrow W   SK CZ
Potravinárska abeceda

W
Wakame - morská riasa Tlačiť
Wakame sú sušené morské riasy. Sú čiernej farby. Podobajú sa riasam Conbu. Sú jemnej až špenátovej chuti.
Wakame sa používajú predovšetkým do polievok alebo rezancov a to až krátko pred podávaním. Tiež ich môžeme nechať napučať v horúcej vode asi 2 minúty a napučať v studenej asi 5 minút). Následne ich pridáme do šalátov. Záleží však na výrobcovi, aký čas doporučuje.
Celý článok...
 
Wasabi - rastlina podobná chrenu Tlačiť
Wasabi je rastlina podobná nášmu chrenu a má i podobnú ostrú chuť. Je svetlo zelenej farby.
Predáva sa v prášku, ktorý sa zmieša s malým množstvom vody a takto sa vytvorí kaša alebo sa dá kúpiť aj ako pasta.
Ak nemáme wasabi, môžeme ho nahradiť chrenom.
 
Wej-su - alias glutaman - dochucovadlo Tlačiť
Glutaman je forma soli kyseliny L-glutamovej. Tá je aminokyselinou obsiahnutou v živých organizmoch.
Jedná sa o prídavnú látku – bezfarebný kryštalický prášok. Je bez vône s mierne mäsitou chuťou. V podstate by mal byť bez chuti, ale naše chuťové bunky si naň rýchlo zvyknú.
Glutaman sa používa predovšetkým ako zvýrazňovač chuti. Používa sa do koreniacich zmesí, hotových jedál a podobne. Najpoužívanejší je v ázijských krajinách. Nájdeme ho pod značkou E621 alebo wej-su.
Pri varení sa pridáva až na záver, aby sa dlhou tepelnou úpravou neznehodnotili jeho vlastnosti.
 
Whip - rýchle šľahanie Tlačiť
Rýchle šľahanie k zašľahaniu vzduchu a zväčšeniu objemu. Takto šľaháme napríklad bielky.
 
Whisky - alkoholický nápoj Tlačiť
Sample ImagePôvod whisky sa nachádza v Írsku. Spájame ho s príchodom svätého Patrika do tejto ostrovnej zeme v 5. storočí. Naučil miestnych obyvateľov vyrábať z jačmeňa "živú vodu" metódou, ktorá bola ľudstvu vtedy známa asi 500 rokov – destiláciou.
Chuť a aróma whisky je samozrejme ovplyvnená obdobím dozrievania. Najskôr ju však ovplyvnil pôvod surovín, potrebných k jej výrobe. Podobne ako u piva, je jedným z hlavných kritérií kvalita vody, ďalej i zloženie rašeliny a v poslednej rade minerálne látky obsiahnuté v pôde, na ktorých sa pestuje jačmeň.
Celý článok...
 
Wok - ázijská panvica Tlačiť
Wok je široká, hlboká a oblá panvica. Je obľúbeným riadom celé storočia takmer po celej Ázii.
 
Worcesterová omáčka - anglické tekuté korenie Tlačiť
Je to tekuté korenie, ktoré pochádza z Anglicka. Dozrieva minimálne tri roky v drevených sudoch a vyrába sa z feferóniek, cesnaku, citrónu, sladového octu, muškátu, klinčeka a mnohých ďalších ingrediencií.
 


Top of Page
Vyrobil CBsoft, s.r.o
© 2021 Maximo-sk mrazené polotovary pre Fast Food
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.