Hlavná stránka arrow Z   SK CZ
Potravinárska abeceda

Z
Zahtar - koreniaca zmes Tlačiť
Veľmi obľúbená koreniaca zmes v Turecku. Ide o zmes sezamových semien, rozdrvených tmavo červenofialových bobulí ozdobného kríka "sumac" a sušeného tymianu.
Používa sa na korenenie mäsa a zeleniny alebo v zmesi s olejom na potieranie arabského chleba.
 
Zapekanie - tepelná úprava pokrmu Tlačiť
Ide o spôsob tepelnej úpravy pokrmu. Potravinu alebo zmes potravín a ingrediencií umiestnime do tukom vymastenej ohňovzdornej misy. Potom potravinu vložíme do predohriatej rúry a pri teplote 175°až 190°C opečieme dohneda.
 
Zapráženie - rýchle zahustenie Tlačiť
Rýchly spôsob zahustenia pokrmov. Pokrm poprášime tenkou vrstvou hladkej múky, zamiešame a zahustenie dokončíme na ohni.
 
Závarka - prostriedok k zahusteniu polievky Tlačiť
Závarka slúži na zahusťovanie polievok alebo na zvýšenie jej sýtosti a výživných látok. Závarky sa varia priamo v polievke. Ak však pripravujeme vývar, môžeme ich uvariť samostatne vo vode a následne ich vložiť do vývaru.
K závarkam patria aj všetky druhy rezancov. Od obilných, zeleninových, syrových cez mäsové, obľúbené pečeňové alebo  vaječné. Patrí sem rovnako drobenie a strúhanie.
 
Zázvorové víno - víno so zázvorom Tlačiť
Víno, ktoré si môžeme aj my ľahko pripraviť. Rovnako ako zázvorový olej sa používa i víno predovšetkým v čínskej kuchyni.
Výroba vína je jednoduchá. Stačí zázvor očistiť, nastrúhať a nechať lúhovať v bielom víne. Na 100 ml vína potrebujeme asi 5 - 10 g postrúhaného zázvoru.
 
Zázvorový olej - aromatický olej Tlačiť
Olej, ktorý si môžeme aj my ľahko pripraviť. Používa sa predovšetkým v činskej kuchyni.
 
Zelená špargľa - stonková zelenina Tlačiť
Tento druh špargle sa ako prvý pestoval v Európe.
Pre svoju jednoduchšiu pestovateľskú náročnosť je zelená špargľa lacnejšia. Svoju zelenú farbu získava zo slnka. Má vyššiu biologickú hodnotu a niektoré jeho druhy sa nemusia lúpať. Väčšinou sa lúpe iba dolná časť výhonku.
Taktiež môžeme získať divokú zelenú špargľu. Tá je samozrejme oveľa aromatickejšia ako pestovaná špargľa.
 
Zelenina - jedlé časti rastlín Tlačiť
Zeleninou nazývame jedlé časti rastlín, kríkov alebo stromov. Ide predovšetkým o korene, listy, vňate, kvetenstvo alebo plody jednoročných alebo viacročných rastlín.
Čerstvá zelenina je taká, ktorá sa používa bezprostredne po jej zbere alebo v určenej dobe na jej skladovanie. Vždy ale v surovom stave.
 
Zemiakové lupienky Tlačiť
Sample ImageSample ImageZemiakové lupienky anglicky potato chips alebo tiež saratoga chips, od èoho je odvodený názov chipsy, sú zemiaky pokrajané na tenké plátky a smažené v horúcom oleji.
Tieto zemiaky sú dnes považované za snack, ale pôvodne sa podávali ako teplá príloha k mnohým jedlám a to spravidla k jedlám pripravovaným na objednávku. Na trh dnes prichádzajú vo vákuovom balení, takže až do otvorenia vydržia èerstvé a krehké.
 
Zemiakové šupky Tlačiť
Sample ImageZemiakové šupky (anglicky potato skins) sú vlastne neupotrebite¾ný odpad a teda
nezanedbate¾ná strata a kto z Vás bol na vojne tak vie, že pri ruènom lúpaní zemiakov môžu
tieto straty dosiahnuť až 60%.
Ale verte, že to nie je len na vojne. Nieko¾kokrát sa testovali straty pri ruènom lúpaní u
študentov tým, že sa každému študentovi dalo rovnaké množstvo zemiakov a po ruènom olúpaní
sa zemiaky každému študentovi zvážili, aby sa zistilo aké straty pri lúpaní vznikli.
Celý článok...
 
Zmrazenie - proces konzervovania Tlačiť
Technologický proces konzervovania výrobkov. Potraviny, výrobky alebo suroviny sa rýchlo zmrazia na minimálnu teplotu -18 °C.
 
<< Začiatok < Predošlá 1 2 Nasledujúca > Koniec >>

Zobrazujem 1 - 11 z 12


Top of Page
Vyrobil CBsoft, s.r.o
© 2021 Maximo-sk mrazené polotovary pre Fast Food
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.