Hlavná stránka arrow Potravinárska abeceda arrow H arrow Hadí mord španielsky - alias čierny koreň - zelenina   SK CZ
Potravinárska abeceda

Hadí mord španielsky - alias čierny koreň - zelenina Tlačiť
Ako zelenina sa využíva od 16. storočia. Dnes je vyhľadávaný hlavne pre  diabetikov. Má vysoký obsah sacharidov s prevahou inzulínu. Obsahuje až 80 % biologicky viazanej vody, 12,6 % bez dusíkatých látok, 2,4 % vlákniny, 1,2 % bielkovín. Významný je obsah sodíku, horčíku, železa a fosforu. Je to veľmi zdravá a chutná zelenina.
Pred kuchynským spracovaním ho najskôr musíme zbaviť čiernej šupky. Po oškrabaní sa doporučuje namočiť do okysličenej vody, aby nezhnedol. Jeho použitie je všestranné. Môžeme ho konzumovať surový vo forme šalátov s jablkom, mrkvou, jogurtom alebo smotanou. Častejšie sa tepelne spracováva. Používa sa obdobne ako špargľa alebo karfiol, vypráža sa ako rezeň alebo dusí. Môžeme ho využiť i pri úpravách rôznych druhov mäsa a rýb.
 

Top of Page
Vyrobil CBsoft, s.r.o
© 2021 Maximo-sk mrazené polotovary pre Fast Food
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.